Tentoonstellingslezingen najaar 2024

Ook komend seizoen staan er weer enkele lezingen op het programma naar aanleiding van spraakmakende tentoonstellingen in Nederland. Tijdens de lezingen wordt niet alleen ingegaan op de getoonde kunstwerken, maar worden de onderwerpen ook in een breder kader geplaatst. Hierdoor bieden deze lezingen u een uitstekende inleiding om op eigen gelegenheid de betreffende tentoonstellingen te bezoeken.

4 bijeenkomsten op locatie of online €95.-


1. Kandinsky
H'ART Museum, Amsterdam, 19 juni  t/m 10 november 2024

Op deze allereerste tentoonstelling die de voormalige Hermitage organiseert in samenwerking het Centre Pompidou staat meteen een van de belangrijkste kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw centraal: Wassily Kandinsky (1866-1944), de pionier van de abstracte kunst. Het wordt een chronologische tentoonstelling, want het Parijse museum heeft werken uit het gehele oeuvre van de kunstenaar. Naast de bekende latere werken zullen er dus ook figuratieve schilderijen uit zijn vroege periode worden getoond. Kandinsky werd ook bekend als oprichter, samen met Franz Marc, van de expressionistische kunstenaarsvereniging Der Blaue Reiter. Uiteraard is er in de lezing ook aandacht voor enkele andere meesters van deze vereniging zoals – naast Marc - August Macke.

2. Radicaal: Vrouwelijke kunstenaars en modernisme 1910 -1950
Museum Arnhem, 7 september 2024 t/m 5 januari 2025

Tot ca. 30 jaar geleden werd de kunst en de kunstgeschiedenis voornamelijk bepaald door man-nen. Dat ook veel vrouwen hebben bijgedragen aan de kunst is vooral de afgelopen decennia duidelijk geworden. In deze grote tentoonstelling wordt het werk van 70 vrouwelijke kunstenaars getoond die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van het modernisme. Daartoe behoren bekende namen al Sonia Delaunay-Terk, Louise Bourgeois, Käthe Kollwitz en Charley Toorop, maar ook voor velen minder bekende, zoals Alice Neel, Natalia Goncharova en Hannah Höch. Daarnaast wordt het idee dat het modernisme een opeenvolging van avant-gardebewegingen is geweest aan de kaak gesteld.
De tentoonstelling is samengesteld door 3 musea en is eerst te zien in Museum Arnhem. Daarna reist ze door naar het Saarlandmuseum-Modern Gallery Saarbrücken en het Museum Belvedère in Wenen.3. Maarten van Heemskerck
Frans Hals Museum Haarlem, Stedelijk Museum Alkmaar, Teylers Museum Haarlem, 28 september 2024 t/m 19 januari 2025

Kunst uit de Renaissance komt, naar mijn idee, in de Nederlandse musea te weinig aan bod, maar dit najaar richten drie Noord-Hollandse musea de aandacht op Maarten van Heemskerck (1498-1574). Deze veelzijdige kunstenaar maakte schilderijen, tekeningen en prenten en zijn portretten behoren tot de vroegste van de Noordelijke Nederlanden en laten een voor die tijd ongebruikelijke levendigheid, spontaniteit en ruimtelijkheid zien. Later werden ze vaak ten onrechte toegeschreven aan bekendere meesters zoals Jan van Scorel. Een groot deel van Heemskercks monumentale altaarstukken ging verloren tijdens de Beeldenstorm, of werd verkocht naar het buitenland. In de loop der tijd verminderde zo de aandacht voor deze bijzondere kunstenaar en raakte hij steeds verder in de vergetelheid. 450 jaar na zijn dood hebben drie musea hun krachten gebundeld om hem de eer te bewijzen die hem toekomt.

4. My World
Singer, Laren, 18 september 2024 t/m 12 januari 2025

Nederland herbergt een schat aan hedendaagse kunst, vaak ‘verborgen’ in privéverzamelingen. Het Singer Laren brengt een selectie van deze kunstwerken samen in deze tentoonstelling, die een unieke inkijk biedt in enkele van de belangrijkste particuliere Nederlandse collecties met internationale hedendaagse kunst van topkwaliteit. Er is werk te zien uit alle windstreken van onder anderen Yayoi Kusama, Charles Avery, Kehinde Wiley, Ai Weiwei, Marlene Dumas en Anselm Kiefer. De tentoonstelling is samengesteld door kunstcriticus en curator Hans den Hartog Jager en belicht de wereld die een kunstverzamelaar opbouwt en zich steeds verder uitbreidt. De bezoeker reist door zeven museumzalen, elk met een eigen thema en sfeer. Van een ruimte vol portretten en mensfiguren die ons een spiegel voorhouden, tot de finale zaal waarin hemel en heelal centraal staan. Hier worden we voor even geconfronteerd met het ongrijpbare en de eeuwigheid.

Data lezingen najaar 2024


Inschrijven