banner lezingen

4 lezingen
Symbolisme in Vlaanderen. De eerste generatie kunstenaars in Sint-Martens-Latem / Wanderlust / De Nieuwe Vrouw / Golden Boy Gustav Klimt
4 bijeenkomsten online of op locatie € 90,- / Bekijk algemene voorwaarden & betaling

Ook komend seizoen staan er weer enkele lezingen op het programma naar aanleiding van spraakmakende tentoonstellingen in Nederland. Tijdens de lezingen wordt niet alleen ingegaan op de getoonde kunstwerken, maar worden de onderwerpen ook in een breder kader geplaatst. Hierdoor bieden deze lezingen u een uitstekende inleiding om op eigen gelegenheid de betreffende tentoonstellingen te bezoeken. Dit najaar staan er vier lezingen op het programma. Eind oktober / begin november verschijnt het voorjaarsprogramma online.

 

Symbolisme in Vlaanderen. De eerste generatie kunstenaars in Sint-Martens-Latem

Noord-Brabants Museum, Den Bosch, 10 juli t/m 9 oktober

Terwijl rond 1900 de industrialisatie in België een feit is, zet een groep kunstenaars in Gent zich af tegen het kapitalisme en de vluchtigheid van het dagelijkse bestaan. Eén voor één verlaten ze de stad en vestigen ze zich in Sint-Martens-Latem, een naburig dorp aan de Leie. In een omgeving van rust, ruimte en spiritualiteit creëren zij voorstellingen van landschappen en menselijke figuren. Een dromerig rivierlandschap om in te verdwijnen, een krachtige boerenkop die je recht in de ogen aankijkt en een langgerekt kwetsbaar figuur van marmer. Authentiek, verfrissend en bijzonder!
Symbolisme in Vlaanderen vertelt het verhaal van de drie belangrijke kunstenaars van de groep: George Minne, Valerius de Saedeleer en Gustave van de Woestyne. De getoonde schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken zijn gemaakt vanuit een verlangen naar verdieping. Terug naar de natuur, de oorsprong en innerlijke rust. Een thema dat ook nu maar al te herkenbaar is. Werken van gelijkgestemden als schrijver-dichter Karel van de Woestijne en schilder Jan Toorop maken de tentoonstelling compleet.

banner 2 zaaier

 

Wanderlust

Dordrechts Museum, 19 juni t/m 8 januari 2023

Na twee jaar corona gaan we weer massaal op vakantie. We pakken de auto, de fiets, de trein of het vliegtuig en genieten van o.a. kunst, cultuur, actie of il dolce far niente. Hoewel het reizen in de 19e eeuw een stuk moeizamer was dan nu, reisden veel kunstenaars naar het buitenland om daar nieuwe dingen te ontdekken en inspiratie op te doen. Een reis naar Italië lag in die tijd misschien voor de hand, maar sommigen bezochten Normandië, Scandinavië en zelfs de Verenigde Staten. Deze langverwachte tentoonstelling toont meer dan 100 werken van beroemde kunstenaars zoals Abraham Teerlinck, Antoine Sminck Pitloo en Jozef August Knip, maar ook vergeten kunstenaar als Raden Saleh, Elisabeth Koning en Betzy Berg. Kortom: eindelijk weer eens aandacht voor andere kunst uit de 19e eeuw.

banner 1 Colosseum

 

De Nieuwe Vrouw

Singer Museum, Laren, 13 september t/m 8 januari 2023

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst van de 20e eeuw. In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte (of lange) coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen. De schilderijen en tekeningen van zowel vrouwelijke als mannelijke makers getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. Het zwaartepunt ligt op de periode 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden. Er zal werk getoond worden van o.a. Charley Toorop, Marlene Dumas, Else Berg, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israels, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel.

banner 4 dame

 

Golden Boy Gustav Klimt

Van Gogh Museum 7 oktober t/m 8 januari
Gustav Klimt is wereldberoemd vanwege zijn gouden en decoratieve voorstellingen. Maar wie was deze 'golden boy' en wat is het verhaal achter zijn talent? Ontdek hoe Gustav Klimt zijn unieke stijl ontwikkelde en zijn inspiratie daarvoor haalde uit de West-Europese moderne kunst van zijn tijd. Als voorzitter van de vernieuwende kunstenaarsvereniging de Secession maakte hij direct kennis met het werk van beroemde voorgangers, waaronder Van Gogh, Rodin, Toulouse-Lautrec, Monet en Matisse. Op deze groots opgezette tentoonstelling worden tientallen iconische topstukken van Klimt - van decoratieve landschapsschilderijen en krachtige figuurtekeningen tot monumentale en kleurrijke vrouwenportretten – getoond, naast het werk van zijn favoriete kunstenaars.
De tentoonstelling is een samenwerking met het Belvédère in Wenen dat de grootste collectie schilderijen van Gustav Klimt bezit. Daar zal de tentoonstelling te zien zijn van 3 februari t/m 29 mei 2023.

banner 3 dame • Amersfoort, maandagavond van 20-22.00u.
  12 sept, 10 okt, 7 nov, 12 dec
 • De Bilt, dinsdagochtend van 10-12.00u.
  13 sept, 11 okt, 8 nov, 13 dec
 • Zeist, woensdagmiddag van 14-16.00u.
  14 sept, 12 okt, 16 nov, 7 dec
 • Soest, donderdagochtend van 10-12.00u.
  15 sept, 13 okt, 10 nov, 8 dec
 • Leusden, vrijdagochtend van 10-12.00u.
  16 sept, 14 okt, 11 nov, 9 dec
 • Zeist, maandagochtend van 10-12.00u.
  19 sept, 17 okt, 14 nov, 5 dec
 • Utrecht: dinsdagmiddag van 14-16.00u.
  en 20 sept, 18 okt, 15 nov, 6 dec VOL
 • Utrecht: woensdagavond van 20-22.00u. (let op: andere avond!)
  21 sept, 19 okt, 9 nov, 14 dec
 • Amersfoort donderdagochtend van 10-12.00u.
  22 sept, 20 okt, 17 nov, 15 dec

4 lezingen
Symbolisme in Vlaanderen. De eerste generatie kunstenaars in Sint-Martens-Latem / Wanderlust / De Nieuwe Vrouw / Golden Boy Gustav Klimt
4 bijeenkomsten online of op locatie € 90,- / Bekijk algemene voorwaarden & betaling