banner lezingen

Tentoonstellingslezingen
Dit najaar staan er vier lezingen op het programma. Tijdens deze lezingen wordt niet alleen ingegaan op de getoonde kunstwerken, maar worden de onderwerpen ook in een breder kader geplaatst. Hierdoor bieden de lezingen u een uitstekende inleiding om op eigen gelegenheid de betreffende tentoonstellingen te bezoeken.

Nieuw: online lezingen!
Mocht u de lezingen liever thuis online volgen dan kan dat. U kunt iedere lezing op uw gemak ca. 3 weken terugkijken (dus geen ‘live’ verbinding). De onlineversie is een week na afloop van de laatste lezing uit die cyclus te zien.


4 bijeenkomsten | € 90 p.p.
Webversie /online abonnement | € 70 p.p.
Bekijk algemene voorwaarden & betaling


lezing janmankes1

Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution

Cobra Museum, Amstelveen, 28 mei t/m 26 september 2021

Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo

Drents Museum, Assen, 8 oktober 2021 t/m 27 maart 2022

Dit jaar besteden twee musea aandacht aan het leven en werk van de beroemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954). Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk leed ze veel pijn en onderging ze door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan was haar grote liefde voor de kunst, voor haar man – de kunstenaar Diego Rivera – en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schilderde zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek, geïnspireerd door haar tumultueuze relaties, gebroken lichaam, politieke overtuiging, buitengewone veerkracht en creativiteit.
In het Cobra Museum zijn werken uit de Jacques and Natasha Gelman Collection te zien die, samen met de Dolores Olmedo Collection, de belangrijkste verzameling van het werk van de Frida Kahlo bezit. Naast 23 werken van Kahlo wordt hier ook werk van andere Mexicaanse modernisten zoals Diego Rivera getoond.
In het Drents Museum worden de vermaarde schilderijen en tekeningen uit het Museo Dolores Olmedo getoond, naast een buitengewone collectie van haar persoonlijke bezittingen zoals kleding, beschilderde korsetten en sieraden van het Museo Frida Kahlo.


lezing janmankes1

Artemisia. Vrouw en macht

Rijksmuseum Twenthe, Enschede, 26 september 2021 t/m 23 januari 2022

Artemisia Gentileschi (1593- na 1654), dochter van de schilder Orazio Gentileschi, was één van de belangrijkste schilders van de Italiaanse Barok. In eigen tijd was zij zo beroemd dat haar voornaam volstond. In 1616 werd zij in Florence als eerste vrouw toegelaten tot de Accademia dell’Arte del Disegno en i.p.v. de gebruikelijke onderwerpen voor vrouwen zoals stillevens, schilderde zij opzienbarende historiestukken, maar nu vanuit een vrouwelijke perspectief. In haar kleurgebruik en de toepassing van het clair obscure sluit haar stijl aan bij die van Caravaggio.
Na grote presentaties in onder meer Rome, New York, Milaan en recentelijk in Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland haar werk én haar leven centraal gesteld. Rijksmuseum Twenthe toont prachtige voorstellingen van onder meer Clio, Minerva, Cleopatra, Lucretia en (vrouwelijke) allegorieën, afgewisseld met dramatische, theatrale composities van Judith en Abra, Jael en Sisera, Suzanna en de Ouderlingen. Voorstellingen die op en top barok zijn, sensueel, soms grenzend aan schandaal, een mengeling van geweld en verleiding, maar soms verwijzend naar haar eigen ervaringen.
Kortom eindelijk aandacht voor de Italiaanse Barok in een Nederlands museum en dan ook nog voor een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaar uit de 17e eeuw.


 lezing janmankes1

Thuis bij Jordaens

Frans Hals Museum, Haarlem, 15 oktober 2021 t/m 30 januari 2022

Zoals de Noordelijke Nederlanden Frans Hals, Rembrandt en Vermeer hadden, zo kenden de Zuidelijke Nederlanden hun eigen Grote Drie: Jordaens, Rubens en Van Dijk. Jacob Jordaens (1593-1678) maakte tot op hoge leeftijd historiestukken, portretten en genrevoorstellingen. Net als bij Jan Steen was zijn naaste familie daarbij vaak een inspiratiebron en zijn woonhuis een showroom. Zijn ontvangstkamer, waar hij rijke klanten ontving, was op spectaculaire wijze gedecoreerd met werk van eigen hand. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt in het Frans Hals Museum een hedendaagse reconstructie gemaakt van die ontvangstkamer. Hierdoor waan je je even ‘thuis bij Jordaens’, tussen vele werken die nooit eerder samen zijn getoond. Zijn naam mag voor sommigen onbekend zijn, in de jaren ’40 van de 17e eeuw kreeg Jordaens veel vorstelijke opdrachten o.a. van koning Karel I van Engeland, koningin Christina van Zweden en Amalia van Solms. Voor haar schilderde hij enkele grote werken voor de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch.


lezing janmankes1

In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner

Dordrechts Museum, 3 oktober 2021 t/m 6 maart 2022

Aelbert Cuyp (1620-1691) is bij de meeste mensen alleen bekend door de naar hem vernoemde markt in Amsterdam, maar ooit was Cuyp de grootste schilder van Dordrecht. Vandaar dat het Dordrechts Museum ter gelegenheid van zijn 400e geboortejaar een (uitgestelde) tentoonstelling aan hem wijdt. Cuyp, die bekend stond om zijn idyllische landschappen met ruiters en koeien in nevelachtig zonlicht en zijn marines die baden in een zonnig mediterraan licht, was in zijn eigen tijd buiten zijn woonplaats vrijwel onbekend. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Britse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. Daarnaast was zijn werk van grote invloed op de Britse landschapschilderkunst. Het museum toont straks niet alleen bijna 30 van Cuyps belangrijkste schilderijen, uit onder andere Engeland en Amerika, maar ook werk van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren, zoals o.a. Gainsborough, Constable en Turner.


4 bijeenkomsten | € 90 p.p.
Webversie /online abonnement | € 70 p.p.
Bekijk algemene voorwaarden & betaling


 • Amersfoort, maandagavond van 20-22.00u. - 6 sept, 18 okt, 22 nov, 6 dec.
  Amersfoort donderdagochtend van 10-12.00u. - 9 sept, 21 okt, 25 nov, 16 dec.
 • De Bilt, dinsdagochtend van 10-12.00u. - 7 sept, 26 okt, 16 nov; 14 dec. VOL
 • Zeist, maandagochtend van 10-12.00u. - 13 sept, 25 okt, 15 nov, 13 dec. VOL
  Zeist, woensdagmiddag van 14-16.00u. - 8 sept, 20 okt, 17 nov, 8 dec. VOL
 • Soest, donderdagochtend van 10-12.00u. - 16 sept, 28 okt, 18 nov, 9 dec. VOL
 • Leusden, vrijdagochtend van 10-12.00u. - 10 sept, 22 okt, 19 nov, 10 dec. VOL *
 • Leusden, vrijdagochtend van 10-12.00u. - 17 sept, 29 okt. 26 nov. en 17 dec. *
 • Utrecht, dinsdagmiddag van 14-16.00u. - 14 sept, 19 okt, 23 nov, 7 dec. VOL
  Utrecht, dinsdagavond van 20-22.00u. - 14 sept, 19 okt, 23 nov, 7 dec.

!! * Indien de 1,5m. regel vervalt dan worden de groepen samengevoegd en gelden de data van de eerste groep!


Voorlopig programma voorjaar 2022

 • Singer Museum: Belgische meesters eerste helft 20e eeuw
 • Rijkmuseum Oudheden Leiden: Keizer Domitianus
 • Rijksmuseum Twenthe: futurisme
 • Fundatie Zwolle: Rob Scholten
 • (Singer Museum: Theo van Rijsselberghe)