bedrijfsinforamtie

1a Suze Robertson

Den Haag, 24 sept t/m 5 maart 2023

banner Robertson


1b - Melle, schilder van een andere werkelijkheid

Museum van Bommel van Dam, Venlo, 18 sept t/m 26 februari
2023Melle

We starten het seizoen meteen met twee opmerkelijke tentoonstellingen in één lezing. In beide gevallen gaat het om kunstenaars die in meerdere opzichten bijzonder waren, maar min of meer in vergetelheid zijn geraakt.
Voor de pauze komt Suze Robertson (1855-1922) aan bod. Zij was met haar expressieve manier van schilderen en tekenen en gedurfde materiaalkeuze een radicale vernieuwer. Met ruim 80 schilderijen en tekeningen presenteert het museum een uniek overzicht van haar werk en haar ontwikkeling. 
Na de pauze staat Melle Oldeboerrigter (19087-1976) centraal. Melle was een van de meest raadselachtige schilders van de 20e eeuw. Zijn schilderijen bevatten zulke vervreemdende taferelen dat hij ‘de Amsterdamse Jeroen Bosch’ werd genoemd. Maar naast een geweldige fantasie, bevatten zijn kleurrijke werken ook veel erotiek en humor.
 Het zijn in ieder geval twee kunstenaars die u niet snel meer zult vergeten. 

Schrijf u nu in


2 - Sterven in schoonheid

Drents Museum, Assen, 20 november t/m 26 maart 2023

banner sterven schoonheid


In 79 na Chr. werden Pompei en Herculaneum bedolven door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Daarmee kwam het leven in deze steden in een keer tot stilstand. Pas in de 18e eeuw werden beide steden ontdekt en begonnen de opgravingen die tot op heden doorgaan. In deze tentoonstelling staat het rijke leven vóór de allesverwoestende uitbarsting, en de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden, centraal. Te zien zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum, waaronder veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen portretten en fonteinen, en gouden sieraden.

Schrijf u nu in


3 - Vermeer

Rijksmuseum Amsterdam, 10 februari t/m 4 juni 2023

banner Vermeer

Na bijna 30 jaar wordt er weer een tentoonstelling gewijd aan een van de grootste schilders uit de 17e eeuw. Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt heeft Vermeer een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend. Nog nooit eerder werden zoveel van zijn werken samengebracht op één tentoonstelling: 28 van de 37 schilderijen van zijn hand.

Schrijf u nu in


4 - Sofonisba Anguissola

Rijksmuseum Twenthe, Enschede, 12 februari t/m 11 juni 2023

banner sofinisba

Deze tentoonstelling bevat twee bijzondere elementen: ze is gewijd aan een onderwerp uit de Renaissance en aan een vrouw! Sofonisba Anguisssola (ca. 1532-1625) was een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse 16e eeuw. Zelfs de bekende kunstenaarsbiograaf Giorgio Vasari en Michelangelo prezen haar levensechte weergave en de uitbeelding van emotie van haar figuren. Voor de tentoonstelling zal Anguissola’s levensloop de leidraad vormen. Haar leven wordt gekenmerkt door drie belangrijke momenten: haar jeugd en opleiding in Cremona, haar tijd als hofdame aan het Spaanse hof in Madrid en haar laatste levensjaren op Sicilië en in Genua. De tentoonstelling zal aan de hand van deze drie verschillende locaties haar artistieke ontwikkeling tonen, beginnend met de vroege familieportretten en eindigend met de ingetogen religieuze voorstellingen die Anguissola gedurende haar laatste levensjaren creëerde. Ook wordt er in de tentoonstelling een indruk gegeven van de leefomstandigheden in de Italiaanse en Spaanse 16e eeuw, door onder meer kostuums, literatuur en muziekinstrumenten op te nemen.

Schrijf u nu in


5 - Het futurisme & Europa - De esthetiek van een nieuwe wereld

Kröller-Müllermuseum, 29 april t/m 3 september 2023



banner Futurisme

Het Kröller-Müller Museum pakt groots uit met deze tentoonstelling over het futurisme. Deze stroming, ontstaan in 1909, was meer dan alleen een artistieke avant-gardebeweging: het was een levenshouding. De futuristen idealiseerde alles wat modern, nieuw en snel was en bewonderde de schoonheid van het machinetijdperk. De uitvinding van elektriciteit (straatverlichting), stoommachines, auto's, treinen, trams, de eerste vliegtuigen, radio, fotografie en de film veranderen de wereld in hoog tempo en werden inspiratiebronnen voor kunstenaars. Maar om hun opvattingen zo breed mogelijk in de praktijk te brengen, begaven de futuristen zich op een zeer gevarieerd terrein: van schilder- en beeldhouwkunst en architectuur tot theater, film, kleding, allerlei gebruiksvoorwerpen, complete inrichtingen van openbare gelegenheden en woningen, reclame en meer. In de tentoonstelling komt deze opvatting over het samengaan van kunst en leven naar voren in een grote variëteit aan objecten. In totaal zijn zo’n 200 werken uit de periode 1912 tot 1939 te zien, afkomstig uit internationale museale alsook privécollecties.

Schrijf u nu in